Kitty Hambergille osoitteella Rosenlew, Björneborg

  

Kitty Hambergille 19. joulukuuta 1939 kulkenut kenttäpostikortti.

Iloisen 20-luvun rönsyilevä kehitysoptimismi on kääntynyt 30-luvun pula-aikaan ja uuteen maailmansotaan – osoituksena ihmisen kyvyttömyydestä oppia kokemastaan. Saksasta paennut Stefan Zweig asuu vielä Englannissa mutta jatkaa kohta pakoaan Amerikkaan ja Brasiliaan. Suomessa on alkanut talvisota 30. marraskuuta. Ja tässä kohtaa on joku Kitty Hamberg, joka on vielä fröken eli neiti ja asuu Rosenleweilla. Kuka lienee hän ja millaista elämää viettää kauniissa kaupungissamme?

Pienen selvittelyn jälkeen löydän vanhempien nimet. Anders Olof Hamberg on syntynyt 1892 ja Carola Ingeborg Petersen 1899.

Kitty Alice Hamberg avioituu myöhemmin vänrikki Berndt Olof Grönblomin kanssa (vanhemmat Helena Aminoff ja koneliike Grönblomin perustaja, vuonna 1918 vuorineuvoksen arvonimen saanut Berndt Gustaf Grönblom). Avioliitto Grönblomin kanssa jää lyhyeksi tämän kaatuessa Kiestingin taistelussa 6. marraskuuta 1941.

Kortin lähettäjä G. Standertskjöld on lyhyessä ajassa vaikeampi selvittää. Veikkaan Naantalin poliisimestaria, luutnantti Georg Standertskjöldiä, joka menehtyy onnettomuudessa Suomenlahdella 22. marraskuuta 1941 saksalaisen avomerihinaaja Föhnin ajaessa venäläisten miinaan. Raivaustehtävissä olevat Ruotsinsalmi ja Riilahti ovat joutuneet pysähtymään miinojen paljouden vuoksi, mutta Föhn ohittaa miinanraivaajat kohtalokkain seurauksin. Rannikkoseutu-lehdessä 14. 9. 2012 julkaistun artikkelin mukaan Föhnillä yhteysupseerina työskennellyt Standertskjöld ”oli halunnut vaarallisiin tehtäviin, jotta voisi säästää nuoren meriupseerin hengen.”

Leskeksi jäänyt Kitty Grönblom solmii avioliiton Carl Erik Magnus Ahlqvist -nimisen henkilön kanssa.

Hambergin ja Rosenlewin mahdollista yhteyttä en jaksanut selvittää, mutta kiinnostavana seikkana pieni linkitys sukujen Standertskjöld ja Rosenlew välillä. Genealogisten tietojen kautta selviää nimittäin, että Berndt Grönblomin ja Georg Standertskjöldin kuolinvuonna syntyneen laulaja Carolan (Carola Christina Standertskjöld-Liemola, vanhemmat Johan Lennart Standertskjöld ja Elin Christina Fazer) isoäidin Märta Helena von Knorringin toinen puoliso (ensimmäisen puolison Henrik Carl Axel Standertskjöldin jälkeen) oli porilainen lääkäri ja Rosenlewin pääjohtaja Carl Wilhelm Rosenlew (1873-1943).

Carl Wilhelm Rosenlewin isä oli Rosenlewin perustaja Fredrik Wilhelm Rosenlew (1831-1892) ja tämän isä porilainen kauppias Carl Fredrik Rosenlew (1797-1852).

3 vastausta artikkeliin “Kitty Hambergille osoitteella Rosenlew, Björneborg

    1. Kiitos tiedosta Rafael. Hyvä täydennys kortin henkilöiden sukulaisuussuhteisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *